Babalık Davası Nedir?
Babalık davası nedir ?
Babalık davası Türk Medeni Kanunu madde 301’de düzenlenmiştir. Kanuna göre babalık davası çocuk ile baba arasındaki soybağının belirlenmesi davasıdır. Yani yenilik doğurucu bir karar niteliğindedir. Babalık davası kamu düzenini ilgilendirmektedir. Bu sebeple davanın açılmasından sonra hakim tarafından Cumhuriyet Savcısı ve Hazine’ye ihbar edilmesi gerekmektedir. Babalık davası ile kurulacak soybağı ilişkisinin aile hukuku ve miras hukuku çerçevesinde birtakım sonuçları olacaktır. Örneğin çocuğun velayeti durumu ve miras hakları da dava sırasında dikkate alınacaktır.
Babalık davası nedir, babalık davası nasıl açılır, kimler tarafından açılabilir gibi konular bu davayı açmayı düşünen kimselerin özellikle araştırdığı konulardandır. Bu makalemizde sorularınıza yanıt vermekle birlikte görevli ve yetkili mahkeme, babalık testi, babalık davası tazminat ve nafaka talepleriniz için de bilgilendireceğiz. Bu bilgiler ışığında makalemize bir de babalık davası dilekçe örneği ekledik. İşte merak ettikleriniz:
Babalık Davasını Kimler Açabilir ?
Türk Medeni Kanunu madde 301 fıkra 1 uyarınca çocuk ile baba arasındaki soybağının belirlenmesini isteme hakkı ana ve çocuğa tanınmıştır. Bu anlamda babalık davasını anne ve çocuk açabilmektedir.
Babalık Davası Nasıl Açılır ?
Babalık davası nasıl açılır ; davayı açmaya kimler yetkilidir, hangi durumlarda açılır gibi sorular ile bağlantılı olarak okuyucularımız tarafından sıkça sorulmaktadır. Babalık davasının sonucu baba ile çocuk arasında hakim hükmü ile soybağının kurulmasıdır. Ana ve çocuk babalık davasını babaya, eğer baba ölmüşse mirasçılarına karşı açabilecektir. 301.maddeye göre Aile Mahkemesi hakimi dava açıldığında davayı Cumhuriyet Savcısı ve Hazine’ye ihbar etmekle yükümlüdür. Cumhuriyet savcısı ve Hazine babalık davasını doğrudan açamamakla beraber istedikleri takdirde davaya müdahil sıfatıyla katılım gösterebilecektir. Ayrıca babalık davası ana tarafından açılmış ise kayyıma, kayyım tarafından açılmış ise anaya ihbar edilecektir.
Babalık davasını açmaya yetkili kişilerin mahkemeye başvurması halinde deliller toplanacak, gerekli araştırma ve incelemer yapılacak ve babalığın tespiti gerçekleştirilecektir. Babalığın tespiti babalık karinesine dayalı olarak sağlanabileceği gibi babalık DNA testi yapılması da mümkündür.
Babalık Davası Hangi Durumlarda Açılır ?
Çocuk ile ana arasında soybağı doğumla kurulmuş olacaktır. Fakat baba için bu durum geçerli olmamaktadır. Baba ile çocuk arasındaki soybağının kurulması ya ana ile evlilik ya tanıma ya hakim hükmü ya da evlat edinme ile gerçekleşir. İşte babalık davası saydığımız bu yollardan hakim hükmü dediğimiz sınıflandırmaya girmektedir. Babalık davası ana ya da çocuk tarafından babalığın tespiti ve belirlenmesi amacıyla açılabilecektir.