Ofis Telefonu 0 537 787 21 55

"" etiketli sayfalar

 Bu kanuna göre tespit edilmiş bulunan iş sürelerinin aşılması suretiyle yapılan çalışmalar, fazla saatlerde çalışma sayılır.
 
Yapılacak fazla çalışmanın her saatine ödenecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarı %25 oranında artırılmak suretiyle bulunacak miktardan az olamaz.
 
Aşağıda yazılı haller fazla saatlerle çalışma sayılmaz.
 
1. Geminin, gemideki şahısların veya gemi hamulesinin selameti için kaptanın yapılmasını zaruri gördüğü işler,
 
2. Gümrük, karantina ve sair sıhhi formaliteler dolayısiyle yerine getirilmesinde zorunluluk bulunan ilave işler,
 
3. Gemi seyir halinde veya limanda iken gemide yaptırılan (yangın, gemiyi terketme, denizde çatışma, denizden adam kurtarma ve savunma) talimleri. Fazla saatlerle çalışmaları belgelemek üzere işveren veya işveren vekili noterden tasdikli ayrı bir defter tutmak zorundadır.
 
Bu defterde gemiadamına uygulanan zam nispetleriyle fazla çalışmanın yapıldığı gün ve o güne düşen miktarı ve gemiadamının hakettiği fazla çalışma ücreti gösterilir. Fazla saatlerle çalışma ücretlerinin asıl ücretler için hizmet aktinde gösterilmiş bulunan zaman, yer ve devrelerde, işveren veya işveren vekili tarafından gemiadamlarına tam olarak ödenmesi zorunludur.
Madde 1 – Bu Kanunun amacı; korunmaya, bakıma veya yardıma ihtiyacı olan aile, çocuk, engelli, yaşlı ve diğer kişilere götürülen sosyal hizmetlere ve bu hizmetleri yürütmek üzere kurulan teşkilatın kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklar ile faaliyet ve gelirlerine ait esas ve usulleri düzenlemektir.
 
Kapsam:
 
Madde 2 – Bu Kanun, sosyal hizmetlerle ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek kişileri ve özel hukuk tüzelkişilerini, sosyal hizmet kurum ve kuruluşlarında çalışan personeli,sosyal hizmetlerden faydalananları ve faydalanacak durumda olanları kapsar.

İLK 89' uncu madde uyarınca borç zimmetinde sayılan üçüncü kişi borcu ödemekten kurtulmak için on beş gün içinde icra takibinin yapıldığı veya yerleşim yerinin bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemesinde MENFİ TESPİT davası açabilir

5395 Sayılı Kanun:
Bu kanunun birinci maddesinde, yasanın amacı açıklanmaktadır. Kanunun 3. maddesinde uygulama kapsamındaki kişi ve kurumlar belirtilmiştir. Bunlar;
 
Çocuk,
Korunma ihtiyacı olan çocuk,
Suça sürüklenen çocuk,
Mahkeme,
Çocuk hakimi,
Kurum,
Sosyal çalışma görevlisi.
Söz konusu kanunun uygulanmasında, çocuğun haklarının korunması esas alınarak, çocuğu yaşama gelişme, korunma ve katılım haklarının güvence altına alınması ile çocuğun yaşamının esenliğinin gözetilmesi gibi hususlar değerlendirilir.
 
5395 Sayılı Kanun Uygulama Yönetmeliği:
Bu Kanun’un uygulaması, çocuğun temel hak ve özgürlüklerinin korunmasını amaç edinmektedir. Buna göre Çocukları Koruma Kanunu’nun 4. maddesinde bu kanunun temel ilkeleri açıklanmaktadır:
 
Çocuğun yaşama, gelişme ve korunma haklarını güvence altına almak,
Çocuğun yararını gözetmek,
Çocuk ve ailesinin herhangi bir sebeple ayrımcılığa tabi tutulmaması,
Çocuk ve ailesi bilgilendirilmek yoluyla karar sürecine katılımlarının sağlanması,
Çocuğun, ailesinin, ilgililerinin, kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği içinde çalışmaları,
İnsan haklarına dayalı, adil, etkili ve süratli bir usül izlenmesi,
Soruşturma ve kovuşturma sürecinde çocuğun durumuna uygun özel ihtimama gösterilmesi,
Kararların alınmasında ve uygulanmasında, çocuğun yaşına ve gelişimine uygun eğitimini ve öğrenimini, kişiliğini ve toplumsal sorumluluğunu geliştirmesinin desteklenmesi
Çocuklar hakkında özgürlüğü kısıtlayıcı tedbirler ile hapis cezasına en son çare olarak başvurulması
5395 Sayılı Kanun Kapsamında Olan Çocuklar
Çocukları Koruma Kanunu kapsamında olan çocuklar hakkında yürütülen işlemlerde, yargılama ve kararların yerine getirilmesinde kimliğinin başkaları tarafından belirlenememesine yönelik önlemler alınmaktadır.
 
Kanun kapsamında olan çocuklar 5395 Sayılı Kanunda şu şekilde tanımlanmaktadır:
 
Çocuk: Erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi
Korunma ihtiyacı olan çocuk: Bedensel, zihinsel, ahlaki, sosyal gelişimi ile kişisel güvenliği tehlikede olan, ihmal ya da istismar edilen çocuk
Suça sürüklenen çocuk: Yasalara göre suç olarak tanımlanan bir fiili işlediği iddiasıyla hakkında soruşturma yapılan ve bu fiilden dolayı hakkında güvenlik tedbiri verilen çocuk.
Çocukları Koruma Kanunu kapsamında olan çocuklara koruyucu ve destekleyici tedbirler uygulanmaktadır. Söz konusu koruyucu ve destekleyici tedbirlerden bazıları:
 
Danışmanlık tedbiri,
Eğitim tedbiri,
Bakım tedbiri,
Sağlık tedbiri,
Barınma tedbiri
5395 Sayılı Kanun yani Çocukları Koruma Kanunu’nun 5. maddesinde bu tür koruyucu ve destekleyici tedbirlerin açıklaması yapılmaktadır.      
İş kazası bildirimi işçinin iş yerinde, işi gereği yapmakla yükümlü olduğu veya işveren tarafından verilen başkaca işin yapılması sırasında geçirdiği kazanın, işverence yapılması gereken bildirimini ifade eder. İş kazası bildirimi kanunda belirtilen süreler içerisinde SGK’ya yapılır. Sosyal Güvenlik Kurumuna süresi içerisinde iş kazası bildirimi yapılmaz ise, işveren uhdesinde ödemekle yükümlü olduğu bir para cezası söz konusu olacaktır.
 
İşçi kaza geçirdiğinde iş yerinde olmasa dahi iş kazası sayılan haller de vardır. Tüm bu hususlar 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda düzenlenmiştir.
İş kazası kavramının ortaya çıkacağı haller 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 13. maddesinde belirtilmiştir. Buna göre işçinin geçirmiş olduğu kazanın bu kapsamda değerlendirilebilmesi için bir takım şartlar mevcuttur.
 
Şartlar
İşçinin geçirmiş olduğu kazanın işyerinde olduğu sırada gerçekleşmiş olması,
Sigortalı olduğu yer tarafından yapılan iş sebebiyle veya bağımsız olarak kendi namına çalışıyor ise yaptığı iş nedeniyle,
Bir başkasının iş yerinde çalışan sigortalı, asıl görev yaptığı işyerinin dışında işveren tarafından başka bir yere gönderilmesi sebebiyle işini yapamadığı dönemlerde,
Süt iznine çıkan kadının, çocuğunu emzirmek için ayırdığı zamanlarda,
İşveren tarafından sağlanan araçla, işçinin kaza geçirmesi sonucunda.
Yukarıda tahdidi olarak sayılan hallerde ortaya çıkan iş kazasının işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna iş kazası bildirimi olarak bildirilmesi gerekmektedir. İşçinin ücretli veya ücretsiz izin kullandığı vb. durumlarda geçirmiş olduğu kazalar bu tanıma uymamaktadır. Bildirilmemesi halinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işverene para cezası kesilir. İşveren bu cezayı ödemekle mükelleftir. Ödenmemesi halinde ise SGK tarafından icra takibi başlatılarak cebri icra marifetiyle ödenmesi sağlanabilir. İcraya başvurulması halinde işveren zor durumda kalabilir. İşyerine ait taşınır veya taşınmazlar haczedilebilir. Bu da işverenin mağduriyetine sebep olur.
 
İş kazası sonucunda işçide oluşan zararları sadece maddi ve cismani olarak düşünmemek gerekir. İşçinin kaza sonucunda psikolojisinin bozulması, ruhsal sorunlar yaşaması da başlı başına yeterlidir. Geçirmiş olunan kaza aynı anda sonuçlar doğurabileceği gibi daha sonradan ortaya çıkabilecek problemlerde oluşturabilir. Bu problemler hastane marifetiyle tespit edilir ve iş kazası sonucunda oluşan hususlar tek tek belirtilir.
 
 
 (1) Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse,bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde,verilecek ceza bir kat artırılır.(ASLİYE CEZA MAHK.)
 
(2) Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.
 
-Personel programı ve elde edilen dosyalar kullanılarak, örgütün sözde sivil mahrem yöneticileri (temsilci, müdür, vb.) ve hiyerarşik olarak o şahıslara bağlı örgüt üyeleri hakkında sorgulamalar ve işlemler yapılabildiği,
 
-Elde edilen çözümlerin içerisinde; FETÖ/PDY sözde Marmara Jandarma Mahrem Yapılanmasında faaliyet gösteren sivil mahrem şahıslara ait; TC kimlik numarası, kimlik bilgileri, adres, telefon numaraları, araç plaka, eğitim durumu, mail adresleri, örgüt içi muhasebe kayıtları,  eşlerine ve ailelerine ait kimlik bilgileri ile şahsi ve örgütsel detaylı bilgilerin bulunduğu görülmüştür.
-Katalog programı ve elde edilen dosyalar vasıtası ile Marmara Bölgesinde görev yapan Jandarma personeli üzerinde detaylı sorgulama yapılabildiği, yapılan sorgulamalarda personele ait TC kimlik numarası, rütbe, sicil, görev yeri gibi özlük bilgileri, örgüte bakış açısı (menfi, müspet, nötr, ehl-i dünya vb.) ile örgüt üyeleri tarafından personel hakkında yazılmış özet notlara erişilebildiği,
Bursa, Bilecik ve Yalova'da görev yapmış Jandarma personeli için diğer bilgilere ek olarak fotoğraf, aile ve soy, görev safahat, iletişim, adli kayıt, eğitim ve kurs bilgileri ile örgüt üyeleri tarafından şahıslarla ilgili yazılmış notların yer aldığı,
-Programda bilgileri bulunan bazı şahıslar hakkında MİT, BİMER,  TSK gibi makamlara gönderilmek üzere örgüt mensuplarınca hazırlanmış olan ‘Sulandırma’ başlıklı mektupların bulunduğu anlaşılmıştır.
‘PERSONEL’ ve ‘KATALOG’ programlarına ait tablolarda ayrıca;
*2016 yılında Bursa, Bilecik ve Yalova illerinde görev yapmış FETÖ/PDY mensubu Jandarma Subay-Astsubay-uzman erbaş ve sivil memurlar hakkında sohbetlere katılma, himmet verme vb. bilgiler ile eş ve çocuklarının örgüt bağlantısına ilişkin notların tutulduğu, 
*2016 yılında İstanbul/Harp Akademisinde eğitim gören FETÖ/PDY mensubu Jandarma Personeli hakkında eğitim durumları, sohbetlere katılma, himmet verme, eş ve çocuklarının örgüt bağlantısına ilişkin notların tutulduğu tespit edilmiştir. 
Jandarma ve Okullar Komutanlığı Tablosu;
TrueCrypt programı ile şifrelenmiş ve çözümlenen tablolar arasında yer alan 10c4 ve 1388 isimli dosyalarda, 2012-2016 yıllarında uzun dönem eğitim ya da kısa süreli mesleki kurs görmek üzere Jandarma Okullar Komutanlığında görevlendirilmiş olan Jandarma personeli oldukları tespit edilen şahıslarla ilgili bilgilerin bulunduğu,
*Söz konusu Jandarma personeli hakkında örgüt tarafından kodlu bilgilerin tutulduğu, tablolarda bulunan TCKN bilgilerinin karşısında, ‘tarih, gezici, işlem, açıklama’ vs. şeklinde başlıkların yer aldığı,
*İşlem ve Açıklama başlıkları altında her bir TCKN için Mahrem İmam ile irtibatlanma bilgilerinin kodlu şekilde tutulduğu görülmüştür. 
Raporun ilk kısmında da detaylı şekilde izah edildiği üzere FETÖ/PDY’nin ana hedefi, oligarşik zümre egemenliğine dayalı Fetullahçı bir diktatörlük, bir mutlak iktidar kurma yolunda, özellikle mahrem hizmetler olarak nitelendirdiği TSK, Emniyet, MİT, Adliye ve Mülkiye yapılanmaları başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarına sızdırdığı örgüt mensupları vasıtasıyla, örgüt lideri Fetullah Gülen’in 20’li yaşlarından itibaren kurguladığı anayasaya aykırı düzeni hayata geçirmeyi amaçlamaktadır.
Nitekim o dönemde TSK içerisinde önemli bir yere sahip olan Jandarma teşkilatı da örgütün hedeflerini gerçekleştirme noktasında oldukça önemli bir konuma sahiptir.
Örgütün Jandarma Mahrem sorumlularının ve bu mahrem sorumlulara bağlı Jandarma teşkilatı içerisindeki örgüt mensuplarının, ayrıca örgütün kendisine hasım olarak gördüğü Jandarma personelinin faaliyetlerinin takip edilebilmesi için özel olarak bir program geliştirdikleri daha önce yakalanan çok sayıda örgüt mensubunun ifadelerine de yansımıştır.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 2016/88650 sayılı soruşturması kapsamında FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütünün Askeri Mahrem Yapılanmasının tespit ve deşifresine yönelik olarak gerçekleştirilen operasyon neticesinde; 19.08.2016 tarihinde İstanbul ilinde yakalananan FETÖ/PDY Terör örgütünün sözde Jandarma Mahrem Yapılanmasında "Marmara Bölge Temsilcisi" olarak faaliyet yürüten, "Zeynel", "Latif” ve "Fatih" kod isimli şüphelinin ikametinde yapılan aramada ele geçirilen dijital materyaller içerisinde yer alan verilerin çözümlenmiş olması büyük önem arz etmektedir.
Bahse konu veriler içerisinde çözümlenen programlar ve veri tabanlarında örgütün sözde jandarma mahrem yapılanmasında görev alan mahrem sorumluların bilgilerinin yer aldığı PERSONEL ve Jandarma Mahrem sorumlulara bağlı olarak “öğrenci” tabir edilen örgüt üyesi jandarma personeline ve örgütün hasım olarak gördüğü bir kısım Jandarma personeline ilişkin bilgilerin yer aldığı KATALOG isimli programlar ve bu programların veri tabanı dosyaları olduğu anlaşılan çok sayıda Excel, SQL vb. dosyalarının,
Ayrıca; örgütün kendine hasım olarak gördüğü veya cezalandırılması planlanan kişiler ile ilgili olarak düzenlenmiş fişleme, sulandırma, sızdırma ya da dinleme kayıtlarının tutulduğu bir takım dosyaların ve örgütsel propaganda amaçlı hazırlanan video dosyalarının bulunduğu, 
Veri içerisinde yapılan incelemelerde örgüt mensubu jandarma personelinin sadece kendileri ile ilgili değil eşleri ve çocuklarına ilişkin detaylı notların olduğu, bu notlar incelendiğinde eşlerinin örgüte mensup olup olmadığı, rehberlik, keyfiyet gibi bir takım örgütsel ödevleri yerine getirip getirmeme durumlarının da kayıt edildiği, bu kayıtların örgüt mensubu jandarma personelinin örgütsel derecelendirmelerinde ya da kurmaylık, yurt dışı görev v.b. gibi üst görevlere getirilip getirilmemesi gibi durumlarda örgütün sözde mahrem yöneticileri tarafından değerlendirildiği ve buna göre kanaat belirtildiği,
Ayrıca bir kısım örgüt mensubu jandarma personelinin çocuklarına da müstear (kod) isim verildiği ve sözde mahrem abiler atandığı görülmüştür.
Yine veri tabanı içerisinde “PERTZK” isimli Word belgesinde “SİVİL PERSONELE AİT BAZI HAK VE ÖDEVLER” başlıklı örgütün sözde jandarma mahrem yapılanması ile ilgili, yalnızca temsilcide bulunması gerektiği belirtilen ve diğer örgüt mensupları ile fiziki olarak paylaşılmaması ancak deklare edilmesi istenen, mahrem sivil örgüt yöneticilerinin örgütsel hak ve ödevlerinin yer aldığı “PERSONEL TÜZÜK” belgesi olduğu anlaşılmıştır.
İnceleme raporunda detaylı olarak belirtilen hususlar doğrultusunda dijital veride ele geçirilen program ve veri tabanlarını kısaca özetlemek gerekirse;
4. KATALOG PROGRAMI VE VERİTABANI
Programda ve veri tabanlarında örgütün sözde Jandarma Mahrem Marmara Temsilciliği sorumluluk alanında görev yapan Jandarma personeline ait, Jandarma Personel Bilgi Sistemine benzer, detaylı mesleki ve kişisel bilgilerinin yer aldığı, 
Programda yetki mekanizmasına bağlı olarak Kasım kod isimli örgüt yöneticisinin sorumlu olduğu Bursa, Bilecik ve Yalova illerinde görev yapan Jandarma personeline ilişkin çeşitli verilerin yer aldığı,
FETÖ/PDY Jandarma mahrem yapılanmasında “öğrenci” konumunda olan örgüt mensubu jandarma personelinin bilgilerinin ayrıca tutulduğu, örgütün bilmesi gerekenler prensibi ve kısıtlı yetki mekanizması tedbirleri kapsamında programda örgütsel faaliyetlere ilişkin bilgilerin tam olarak görüntülenemediği,  
Ancak veri tabanı dosyalarında örgüt mensubu şahısların örgütsel faaliyetlerine ilişkin çok sayıda dosya ve Excel tablolarının bulunduğu tespit edilmiştir. 
1.EXTRA DOSYALARI 
(“Ext.Csv” “Extcck.Csv” “Extdvr.Csv” “Extizd.Csv” “Extizdgrs.Csv” “Extmlz.Csv” “Extnot.Csv” “Extokl.Csv” “Extokldvr.Csv” “Extoklgorus.Csv” “Extokltyd.Csv” “Extreh.Csv” “Extsnv.Csv” “Exttanidik.Csv” “Exttndk.Csv” “Exttyndvr2.Csv” “Extumt.Csv” “Extyrdsnf.Csv” [extdvr_deleted_records] [extokldvr_deleted_records] )
Veri tabanı dosyalarında yer alan ve “ext” ile başlayan Excel tablolarının FETÖ/PDY Jandarma mahrem yapılanmasında yer alan örgüt mensubu jandarma personeline ilişkin verileri içerdiği, özellikle kod adı, derece, himmet, ortalama himmet, eşinin örgüte bağlılığı, mesleki yeterliliği, keyfiyet,  Temsil Kabiliyeti, Sevk ve İdare, Kariyer, Devredilme durumu, istihbarat kabiliyeti, iletişim bilgileri, okul döneminde ve sonrasında devir bilgileri, evleneceği kişinin örgüt tarafından belirlendiğine dair izdivaç bilgileri, örgütsel faaliyet kapsamında ne kadar risale, bam teli vb. örgütsel doküman okuduğuna ilişkin rehberlik bilgileri, ümit kategorisine düşenlere ilişkin çeşitli bilgiler, örgüt üyesi jandarma personelinin ailesine ve çocuklarına mahrem sorumlu abi atanması, müstear adı vb. verildiğine ilişkin bilgilerin bulunduğu dosyalar olduğu görülmüştür.
2. MYSQL_ 10c4 ve MYSQL _1388 DOSYALARI
Bahse konu veri tabanı dosyalarının FETÖ/PDY mahrem yapılanmasında faaliyet yürüten ve Jandarma Okullar Komutanlığına bağlı askeri okullarda 2012-2016 yılları arasında öğrenim gören, örgütsel tabirle “öğrenci” konumunda olan jandarma personelinin örgütsel faaliyetlerine ilişkin mahrem sorumlular tarafından tutulduğu anlaşılan; görüşmelere ve sohbet adı altındaki toplantılara gelip/gelmediği gibi hususlara dair bir takım notların tutulduğu dosyalar olduğu görülmüştür.
3. ŞAHIS DOSYALARI 
(“Shsfile” “Shsresimves” “Sahis.Csv” “Sahis2.Csv” “Shsadl2.Csv” “Shsaile.Csv” “Shsatmdlk.Csv” “Shsatmist. Csv”“Shsdgrmah.Csv” “Shsdosya.Csv” “Shsdsp.Csv” “Shsekgrv.Csv” “Shsfrr.Csv” “Shsgunluk.Csv” “Shshzmamr.Csv” “Shshzmamrlog.Csv” “Shsiletisim.Csv” “Shsislem.Csv” “Shsizin.Csv” “Shsjdava.Csv” “Shskanka.Csv” “Shskisdrm.Csv” “Shskurs.Csv” “Shskoltukarsiv.Csv”  “Shskoltukdurum.Csv” “Shsmah.Csv” “Shsmalumat.Csv” “Shsmedya.Csv” “Shsmemleket.Csv” “Shsodul.Csv” “Shsogr.Csv” “Shsozldrm.Csv” “Shsrmpdrm.Csv” “Shssafahat.Csv” “shsscl.Csv” “Shssgl.Csv” “Shssnvnot.Csv” “Shstebl.Csv” “Shstyn.Csv” “shsucush.Csv” “Shsucusj.Csv” “Shsuyap.Csv” )
Bahse konu veri tabanı dosyalarının katalog programına ait veri tabanı dosyaları olduğu, sözde mahrem sorumluya bağlı bulunan illerde görev yapan, FETÖ/PDY Jandarma Mahrem Yapılanmasında yer alan ya da almayan, jandarma personelinin resim, aile, atama dilekçe, atama istek, diğer mahkeme, dosya, disiplin, ek görev, firar, günlük, hizmet amiri, hizmet amiri log, iletişim, işlem, izin, dava, kanka, kişisel durum, kurs, çalıştığı birim, görev unvanları, toplanan malumat bilgileri, terfi durumları, medya, ödül, öğrenim, özel durum, safahat, sicil, sağlık, uçuş, uyap, tayin, not bilgileri gibi verilerin bulunduğu dosyalar olduğu görülmüştür.
4. BİM DOSYALARI
(“Bimbase.Csv”“Bimislem.Csv”“bimislem_deleted_records”“bimbase_deleted_records”)
BİM İşlem isimli dosyaların içerisinde; FETÖ/PDY Jandarma Mahrem Yapılanmasında yer alan örgüt mensubu Jandarma personeli şahıslar tarafından elde edildiği değerlendirilen, örgütün kendine hasım olarak gördüğü bir kısım Jandarma personeli ile bazı sivil şahıslar hakkında usulsüz olarak elde edilmiş çeşitli BİM faaliyetlerine ilişkin notlarının olduğu,
Ayrıca; örgütün hedefinde olan bir kısım Jandarma personeline yönelik yapılan sahte ihbarlar, sosyal medya paylaşımları, mektuplar, evraklar, BİMER başvuruları gibi “sulandırma” faaliyetlerine ait notların bulunduğu görülmüştür. 
Diğer dosyaların (kd, ykln ile başlayan vb.) programın kullandığı yazılımsal kodlara ilişkin dosyalar olduğu görülmüştür.
5. PERSONEL PROGRAMI ve VERİTABANI DOSYALARI
Bahse konu programın FETÖ/PDY Jandarma mahrem yapılanmasında yer alan sözde mahrem sivil örgüt yöneticilerinin; kod adları, örgüt hiyerarşisi içerisindeki konumları, rehberlik, izdivaç, keyfiyet, himmet verme durumları, gelir gider tabloları, haklarında yapılan ATM faaliyetleri, kabiliyetleri, örgütsel gelişimleri, iletişim bilgileri, aile/kimlik ve mesleki bilgileri, örgüt tarafından kendilerine zimmetlenen malzemeler vb. gibi birçok bilgilerinin yer aldığı bir program olduğu görülmüştür. 
Yetkilendirme ve bilmesi gerekenler prensibi kapsamında uygulanan kısıtlı erişim nedeniyle programda sınırlı sayıda şahıslarla ilgili verilerin görüntülenebildiği, 
Ancak veri tabanı dosyaları ve kurtarılan dosyalar incelendiğinde daha fazla şahsa ait farklı verilere de ulaşılabildiği görülmüştür.
1. “MYSQL_ 13b4” ve “MYSQL _b8c” DOSYALARI
Programda kısıtlı yetkilendirme nedeniyle görüntülenemeyen ancak veritabanları içerisinde bulunan ve çok sayıda sözde mahrem sorumlular ile eşlerinin okuduğu, cevşen, risale, pırlanta vb. REHBERLİK tabir edilen örgütsel faaliyetlere ilişkin bilgilerin bulunduğu veri tabanı dosyaları olduğu anlaşılmıştır.
2. “MUHASEBE GELİR GİDER” DOSYALARI" 
(“Svlmuh.csv” “Svladmmuhglr.Cvs” “Svladmmuhgdr.Cvs”) 
Bahse konu dosyaların Sivil Muhasebe, Sivil Admin Muhasebe Gideri, Sivil Admin Muhasebe Geliri dosyaları olduğu,
Muhasebe, himmet, promosyon, gazete, dergi vb. gibi gelir kayıtları ile örgütsel faaliyetler kapsamında yapılan harcamalara ilişkin gider kayıt bilgilerinin bulunduğu veri tabanı dosyaları olduğu anlaşılmıştır.
3. “ARAMA TARAMA MESULU FAALİYETLERİ” DOSYALARI
(“Svlatmbase.csv” “Svlatm.csv” “svlatm_deleted_records”) 
Sivil ATM, Sivil ATM Base ve silinmiş sivil ATM dosyalarının olduğu
 Sözde mahrem sivil örgüt mensuplarına (öğretmen, mdr. yrd, müdür, temsilci vb.) yönelik ATM mesullerince yapılan ARAMA-TARAMA faaliyetleri neticesi düzenlenen notların tutulduğu veri tabanı dosyaları olduğu tespit edilmiştir.
4. MAHREM SORUMLU BİLGİLERİ DOSYALARI  
(“Svllog.Csv” “Svlbase.csv“ “Svladl2.Csv” ”Svlozel.csv” “Svldosya.Csv” “Svltanidik.csv” “svllog_deleted_records” “svltanidik_deleted_records”) 
Sivil ADL2, Sivil Base, Sivil Log, Sivil Not, Sivil Özel, Sivil Dosya, Sivil Tanıdık dosyalarının olduğu,
Sözde mahrem sivil örgüt mensuplarına ve ailelerine ilişkin; iletişim bilgileri, çalıştığı yer, müstear (KOD), bağlı olduğu temsilci, hizmet id, kan grupları, okudukları okullar, akademik kariyerleri, bildiği yabancı diller, araç plakaları, mail adresleri, kullandıkları iletişim tabanlı uygulama programları, referansları, vb. gibi çeşitli bilgiler ile kabiliyetlerine ilişkin değerlendirme notlarının tutulduğu veri tabanı dosyaları olduğu tespit edilmiştir.
5. İZDİVAÇ DOSYALARI 
(“Svlizdgrs.Csv” “Svlizd.Csv”) 
Sivil İzdivaç, Sivil İzdivaç Görüşme dosyalarının olduğu, bahse konu dosyalar içerisinde sivil örgüt mensubu şahısların izdivaç bilgilerine ilişkin notların tutulduğu görülmüştür.
6. MALZEME DOSYALARI
(“Svlmlz.csv” [svlmlz_deleted_records]) 
Sivil Malzeme dosyasının olduğu, sivil örgüt mensuplarına örgütsel faaliyetlerde kullanılmak üzere örgüt tarafından verilen malzemelere ait kayıt ve bilgilerin olduğu tespit edilmiştir.
 
 
7. REHBERLİK DOSYALARI 
(“Svlreh.csv”) 
Sivil Rehberlik dosyasının olduğu, sözde mahrem sorumluların ve eşlerinin okuduğu, cevşen, risale, pırlanta vb. REHBERLİK tabir edilen örgütsel faaliyetlere ilişkin bilgilerin bulunduğu dosyalar olduğu görülmüştür.
DİJİTAL VERİDEKİ KLASÖRLER VE VERİ TABANI DOSYALARI
8. “24 hazıran” isimli klasör: 
• Sözde Jandarma mahrem yapılanmasında yönetici pozisyonunda faaliyet yürüten Mahrem imamların örgütsel faaliyetleri kapsamında yaşadığı sorunlarla ilgili alınan notlar olduğu,
• Sözde Jandarma mahrem yapılanmasında Müdür konumunda faaliyet yürüten bazı şahıslara bağlı, izdivaç faaliyetleri kapsamında bulunan şahıs sayılarına ilişkin verilerin bulunduğu excel tablosu olduğu anlaşılmıştır.
9. “AKADEMİ KATALOG PERSONEL” isimli klasör:
• Mehmet Kod isimli sözde mahrem sorumlu şahsa ait Personel.exe, katalog.exe programlarının ve bu programlara ait veri tabanı dosyalarının bulunduğu klasör olduğu,  bahse konu klasörler içerisinde Harp Akademileri Komutanlığında çalışan örgüt mensubu jandarma personeli ve bağlı bulundukları sorumlu sözde mahrem imamlara ilişkin kişisel ve örgütsel bir takım bilgilerin bulunduğu tespit edilmiştir.
• Klasörlerin altında “PERSONEL YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU” ve mahrem sorumluların hak ve ödevlerinin açıklandığı ve örgüt hiyerarşisine göre yalnızca temsilcide bulunması gereken PERSONEL TÜZÜK isimli Word belgelerinin bulunduğu tespit edilmiştir.
10. “KASIM BEY ATAMA” isimli klasör:
• Bahse konu klasör içerisinde Temsilci Fatih Kod’un sorumlu olduğu Marmara temsilciliğinden 2016 yılında tayinle gidecek ve tayinle gelecek örgüt mensubu Jandarma personelinin mesleki ve örgütsel bilgileri ile devir bilgilerinin bulunduğu dosyalar olduğu tespit edilmiştir. 
11. “Kasim_53569” isimli klasör:
• Kasım Kod’a ait Personel.exe programının ve bu programa ait veri tabanı dosyalarının bulunduğu, sözde jandarma mahrem yapılanmasında görevli sivil mahrem şahısların kod adları, örgüt hiyerarşisi içerisindeki konumları, rehberlik, izdivaç, keyfiyet, himmet verme durumları, gelir gider tabloları, haklarında yapılan ATM faaliyetleri, kabiliyetleri, örgütsel gelişimleri, iletişim bilgileri, aile/kimlik ve mesleki bilgileri, örgüt tarafından kendilerine zimmetlenen malzemeler vb. gibi birçok bilgilerinin bulunduğu anlaşılmıştır.
12. “Maskeli Darbe – 1 / 2 Bölüm” isimli klasörler:  
17-25 Aralık sürecinden sonra örgütsel propaganda amaçlı örgüt üyeleri tarafından hazırlanan video görsellerinin bulunduğu, açık kaynaklardan da ulaşılabilen video dosyaları olduğu anlaşılmıştır.
13. “t04m01_Kasim” isimli klasör:
• Kasım Kod’a ait Katalog.exe. Programının ve bu programa ait çok sayıda veri tabanı dosyalarının bulunduğu klasör olduğu anlaşılmıştır.
Avva

İHBAR TAZMİNATI

2021-10-29
4857 sayılı iş kanunuyla belirlenen ihbar tazminatı tüm çalışanlar için oldukça önem arz ediyor. İhbar tazminatının kıdem tazminatından farkı ise kıdem tazminatı sadece iş veren tarafından işçiye ödenirken, ihbar tazminatı yasalarca düzenlenmiş bildirim süresine işçi tarafından uyulmadığı takdirde işçi de iş verene ihbar tazminatı ödeyebilir. İhbar tazminatı ödememek için, iş sözleşmesinin feshi söz konusu olduğunda iş veren veya çalışan ilgili yasalarca belirlenmiş süre kadar önce bu durumu karşı tarafa bildirmek zorundadır. 
4857 sayılı iş kanununun 17. maddesine göre iş veren ve işçi arasında imzalanan iş sözleşmesini taraflardan birinin sonlandırılması durumunda ilgili yasalarca belirlenmiş süre öncesi kadar durumu karşı tarafa bildirmek zorundadır. Belirlenen bu sürelere uymadan sözleşmeyi bitiren tarafın karşı tarafa ihbar tazminatı ödemesi yasal olarak zorunludur. 
 
İş sözleşmesinin fesih süreleri şu şekildedir;
 
6 aydan kısa süredir çalışanlar için işten ayrılma bildiriminin yapılmasından 2 hafta sonra,
 
6 ay ile 1 buçuk yıl arasında çalışanlar için işten ayrılma bildirimin yapılmasından 4 hafta sonra,
 
1 buçuk yıl ve 3 yıl arasında çalışanlar için işten ayrılma bildiriminin yapılmasından 6 hafta sonra,
 
3 yıldan uzun süredir çalışanlar için işten ayrılma bildiriminin yapılmasından 8 hafta sonra iş sözleşmesi sonlandırılmış sayılmaktadır. 
 
Yani sözleşmeyi sonlandıracak taraf yasalarca belirlenmiş yukarıdaki süreler kadar önce sözleşmeyi sonlandıracağını karşı tarafa haber vermek durumundadır.
 
İhbar Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
*İlgili yasalarca belirlenmiş koşulları sağlayarak ihbar tazminatını almaya hak kazanmış kişinin tazminat ücretini hesaplaması ise oldukça basittir.
 
*İhbar tazminatı hesaplanırken bir haftalık çalışma ücreti baz alınır.
 
*İhbar tazminatı için önce çalışanın aylık brüt maaşı üzerinden günlük ücreti hesaplanır.
 
*Bulunan rakam bir hafta yani 7 ile çarpılarak çalışanın bir haftalık ücreti bulunur.
 
*Ardından çalışanın iş yerinde geçirdiği süre boyunca hak kazandığı ihbar süresi belirlenir. Örneğin 5 yıl çalışmış bir işçinin ihbar tazminatı süresi 8 haftadır.
 
*Belirlenen bu süre haftalık ücret ile çarpılarak çalışan veya iş verenin alacağı ihbar tazminatı bulunmuş olur.
 
Ayrıca ihbar tazminatına gelir ve damga vergisi dahil değildir. Bu yüzden alınacak ihbar tazminatından gelir vergisi ve damga vergisi ücreti düşürülerek ihbar tazminatının tam tutarına ulaşmış olunur.
 
 
Divorce Procedures of Foreigners in Turkey
 
Avva

about us

2022-01-04
Truth is everywhere
In every society, whoever has the government is the strongest. Every government makes its laws as it sees fit. Democrats are democratic laws, tyrants are tyrannical laws, and so are the others.

While making these laws, they say that what works for them is also right for the governed, and they punish those who deviate from the traditions for their own business as against the law and righteousness...

Truth is one everywhere; it is in the interest of the manager. Since power is both power and ruler, any man who knows how to think will conclude from this: Righteousness is what the mighty do well. (Plato)
< />